En broder fortæller

En af vores brødre med mange års erfaring, har delt sine personlige tanker og oplevelser her på siden.
Nedenfor kan du læse nogle emner som han har udvalgt, og som han synes er vigtige i Frimurer Ordenen.

 

Stort…

Overvældende er nok det bedste jeg kan beskrive min indtrædelse i Ordenen med. Andre bruger ord som “stort”, “spetakulært” eller “betagende” – Sådan kan det også udlægges – det afhænger af den enkelte.

For det var først og fremmest overvældende, for mig at blive optaget i Frimurer ordenen. Man skal forstå at på optagelses dagen drejer alt sig alene om dig – du er centrum.
Og faktisk oplever jeg også at din frimuriske vandring derefter handler om dig. Ikke om dit ego – men om hvordan du alene, har tænkt dig at blive en bedre version af dig selv.
Og jeg opfatter det sådan at denne bedre version ikke som første mål, skal være til gavn for dig selv – men først og fremmest til gavn for dine omgivelser, og dermed også til gavn for dig selv.

Og så er det overvældende fordi du træder ind i en tidslomme. Her møder jeg mennesker i kjole og sort – man kan sige det er vores uniform. En uniform der udvisker vores sociale status – og fremhæver mennesket. Og ja – man kunne have taget et ens joggingsæt på – men frimurer ser livet som en gave som vi er givet, og det fejrer vi symbolsk ved at iklæde  os den beklædning, som i moderne tid har været den fornemmeste for mænd.

Det er også en tidslomme fordi den profane verdens støj forsvinder. I bogstaveligst forstand – fordi der i en logesal er ro. Men den elektroniske støj forsvinder også. Mobil telefonen er lagt bort, og dit pulsur er på “mute”. Og får du endelig et haptisk feedback fra dit ur, er det fordi uret har registreret en puls der er meget lav!
Frimurisk arbejde giver ro, skaber ro – og får pulsen ned.

Som jeg startede med, har jeg hørt nogle bruge ordet “magisk” om selve optagelsen. Men der er ikke noget magi i Frimurer Ordenen.
Men der opstår til gengæld en magisk stemning – en grundlæggende samhørighed omkring det bedste mellem mennesker når de gerne vil det gode i hinanden.

At lære…

At lære og at acceptere – det tror jeg er nøgle ordene, når man taler om hvad frimuriet gør ved en.

Jeg har en alder, hvor jeg har oplevet menneskehedens første skridt på månen, computerens og mobil telefonens ankomst og et utal af andre vigtige hændelser og begivenheder i menneskets generelle udvikling.
Og ud over mine børn og min hustrus positive indflydelse på mit liv – er min frimuriske vandring det der har gjort størst indtryk på mig…og forsat gør det.

Det at blive bevist om at man ikke er perfekt, og at man dermed aldrig er færdig med at lære – det er noget jeg hver dag tager med mig.

Grundtanken i frimuriet som jeg ser det – er at man i sine handlinger skal vise kærlighed og nærvær til de mennesker man møder på sin vej. Ikke for egen vindings skyld, men for at påvirke det gode element alle mennesker indeholder. Der er en lille flig af himlen i os alle – kunsten er at finde den frem.

Og så har frimuriet lært mig at fokusere på reelle værdier. Vi mennesker er alene herrer over vores tanker og handlinger – sådan ser jeg på det. Vi må acceptere at vi en dag skal herfra, eller at vi en dag kan blive alvorligt syge – og at der er mange andre ting i vores hverdag vi ikke er herre over.

Som nævnt kan vi ikke ændre på at vi en dag skal herfra, men vi kan lære at acceptere det ved tankens kraft – og fokusere på at udnytte hver dag positivt. Sygdom er vi heller ikke herre over, men hvis vi ved vores handlinger, lever på den måde vi tror er mest positiv for vores krop – så kan vi måske undgå den alvorlige sygdom. Og vi skal så iøvrigt huske på, at solen står op hver dag, at lyset vender tilbage, selvom solen nogen gange er skjult bag tunge skyer. Så vi skal fokusere på at handle og tænke positivt – og være taknemmelig for det liv vi er skænket.

Det har frimuriet, blandt meget andet – lært mig.

Ung og gammel…

Som skrevet ovenfor, så bliver frimurer “hængende” i Ordenen – fordi det giver dem glæde. Og der er mange Frimurer som er oppe i årene.

Men jeg har de sidste år set flere og flere yngre brødre komme til. En del vælger at blive optaget først i 30’erne – hvor vi tidligere så de fleste være over 40 år.

Det er en dejlig udvikling – og når jeg taler med de yngre brødre, lader det til at de er drevet af en søgen efter det frirum jeg tidligere har talt om. Et frirum fra den elektroniske støj – en tidslomme hvor man kan lade op og samle tankerne.

Tingene skal naturligvis passes ind sammen med familien – og det oplever jeg er nemt at få til at gå op – uanset hvem jeg taler med.

I De Ni Forenede Hjerter, har vi igennem hele året en del arrangementer, hvor man kan tage sin hustru eller samlever med. Når man møder dem i den sammenhæng, kan jeg  føle en begejstring fra partneren – når de beretter om den mand de får hjem, efter han har været i loge.
Så på den måde, kan man sige, at frimuriet gør noget godt for alle medlemmer af ens familie.

Så man skal ikke holde sig tilbage – der er bestemt også unge mennesker i Ordenen.

 

Frimurer bliver gamle…

Jeg skal ikke kunne sige om der er lavet nogen statistik for det – men det siges at frimurer bliver gamle.
Da jeg indtrådte i Ordenen synes jeg at gennemsnits alderen var høj.
Det var først senere at det gik op for mig, at det skyldes at når man først er blevet medlem, så bliver man i Ordenen – fordi sammenholdet, venskabet og broderbåndet er så stærkt – man kan ikke undvære det, og det bliver en stor del af ens liv.
Sådan har jeg det, og sådan hører jeg også mange andre beskrive det.

Og måske er der noget om det at frimurer bliver ældre end gennemsnittet.
Man skal ikke lede længe efter videnskabelige artikler, om hvad der er livsforlængende, før man støder på tekster der fremhæver, hvor vigtigt et socialt liv og sammenhold er for den enkeltes evne til, at bevares rent mentalt.

Jeg er selvfølgelig bevist om at man også skal passe på sig selv rent fysisk, og få den nødvendige motion og spise ordentlig. Men det er grundlæggende vigtigt at hjernen aktiveres, så den ikke sygner hen.

I den sammenhæng, kan jeg se at det sociale liv i logen giver alle medlemmer meget indhold – samtidig med at man udfordres mentalt, når det livet diskuteres og debatteres.

Kristent fundament…

For at blive optaget i Ordenen skal du være døbt med den kristne dåb og bekende dig til den kristne tro.
Det lærte jeg til et informationsmøde i De Ni Forenede Hjerter. Og egentlig startede min frimuriske rejse allerede inden jeg var optaget. Jeg er hvad den kristne tro angår, meget lig rigtig mange andre danskere. Jeg går i kirke til højtiderne, og ved kirkelige handlinger som dåb, konfirmation og begravelse.

Så jeg måtte stille mig selv spørgsmålet om jeg bekender mig til den kristne tro – allerede inden jeg skrev ansøgningen.

Her blev jeg hjulpet af det jeg havde hørt til informationsmødet, hvor det blev gjort klart at det der netop betyder noget fra den kristne tro, og som er i tråd med hele det frimuriske budskab – er kærligheden til Næsten. At man ønsker at behandle andre som man ønsker de behandler en selv. Og hvem vil ikke gerne det?

Efter min optagelse erfarede jeg også at Ordenen ikke kræver, at du tror på en særlig måde, og de forpligtelser, som dit tilhørsforhold til Ordenen vil kræve af dig, konflikter ikke med det almene etisk-moralske ansvar, der møder dig i samfundet.
Og jeg synes også at det er vigtigt at vide, at Frimurer ordenen ikke er et alternativ til kirken, og man ikke forkynder den kristne tro i Ordenen.

Jeg kan bedst formulere det sådan at man går ind i Ordenen i erkendelsen af, at vi alle har Skaberen over os (hvordan skal man ellers forklare det der var før Big Bang) og Næsten ved vores side.

Hemmeligt…

Generelt når jeg møder andre mennesker og fortæller at jeg er Frimurer, møder de det med sætningen “Jamen – er det ikke noget hemmeligheds fuldt noget”

“Både og” – er mit svar dertil.

For det som Frimuriet står for og vil med sit arbejde – det er ikke hemmeligt – det er ritualerne omkring det, som er hemmelige.

Lad mig berøre det sidste først. Ritualerne er opbygget omkring sindbilleder (allegorier) og symboler. Såvel sindbilleder som symboler er begreber som giver anledning til tolkning. Forskellige mennesker får forskellige oplevelser ud af at høre en fortælling eller se et symbol. Derfor fortæller en Frimurer ikke om det rituelle arbejde – det er noget der skal opleves.
Og iøvrigt falder det også godt i tråd med en anden vigtig ting omkring Frimurer Ordenen. Ordenen har ingen dogmer – har ingen fast forankret mening om, hvordan du opnår dine mål med dig selv – udover at du naturligvis skal overholde det danske samfunds regler og love. Derfor er det op til den enkelte at tolke på det vedkommende oplever – altså ikke vide noget på forhånd.

Og så vil jeg da gerne understrege at det nok vigtigste argument for mig, omkring det at man ikke fortælle om ritualerne til nogen som ikke er optaget – er netop ikke at vide noget når man optages eller forfremmes til en ny grad. På en sådan aften er du som tidligere skrevet centrum – og netop overraskelsen og opsætningen er en stor del af det hele – du kommer med åbent sind, hvorfor effekten af det du oplever netop giver dig den nødvendige indsigt..
Man kan sammenligne det med, at kende indholdet af alle gaver under juletræet. Det ville spolere en stor del af oplevelsen, ja måske nærmest fjerne den.

Og så til det første; hvad Frimuriet vil med sit arbejde – det er ikke hemmeligt. Som skrevet andet sted i dette indlæg, ønsker Frimurer Ordenen at den enkelte broder arbejder med sig selv, for at blive en bedre version af sig selv. med det klare mål at det skal være til gavn for vedkommendes omgivelser. Lykkedes man med det – vil man opdage at den rejse også har været til gavn for en selv.

Venner for livet…

Som medlem af Frimurer Ordenen indgår du i et livslangt fællesskab med brødre der har alder fra i 20’erne til sidst i 90’erne. I det broderlige samvær, møder du brødre fra alle former for erhverv og fra alle samfundsgrupper.

Frimurer har en vilje til at møde alle mennesker med tolerance – noget jeg tydeligt ser når nye brødre bliver optaget i Ordenen. Trods vores forskelligheder som mennesker, finder man altid nogen man knytter sig til i starten.
Med tiden oplever man at ens berøringsflade udvides, og man møder på den måde mennesker i alle aldre, og ikke sjældent med en anden baggrund end en selv. Det udvider den enkeltes horisont, og det perspektiv man ser verden i.

Efter bare kort tid vil man opleve at have fået venner – som man givetvis aldrig ville have mødt på anden vis. Og det bliver nærmest altid venner for livet.

At vide, at dine frimurervenner altid er der for dig, og at jeres venskab bygger på et fælles værdigrundlag og en oprigtig gensidig velvilje, der rækker ud over det flygtige og overfladiske, er et af de mange privilegier ved at være frimurerbroder.

Det at være Frimurer handler derfor lige så meget om fællesskab og skabelse af et netværk, hvor venskabet er målet.

Tak for den tid du brugte på at læse dette indlæg. Du kan læse om frimuriets historie i Horsens her.